Uleiul de floarea–soarelui presat la rece este foarte bogat în vitamina E, fiind considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Aceasta are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor.
Uleiul de floarea–soarelui presat la rece are de asemenea un conţinut mare de lecitină ce ajută la tonifierea sistemului nervos, de vitaminele A, E şi F, acizi graşi polinesaturaţi benefici pentru scăderea colesterolului, precum şi alte substanţe cu efecte antiinfecţioase şi regenerative. El este antioxidant, tonic, nutritiv, regenerant, antiinfecţios şi detoxifiant. Uleiul de floarea-soarelui conţine de asemenea şi vitamina A care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, la prevenirea diverselor infecţii, a aterosclerozei şi a hipertensiunii.
Mai multe informații…
Despre uleiul presat la rece din floarea- soarelui
Este un produs natural, extras – aşa cum o arată şi numele – fără procedee termice, din seminţele de floarea-soarelui, aşa încât să îşi păstreze nealterate proprietăţile terapeutice. Se distinge faţă de uleiul clasic de floarea-soarelui printr-o aromă mult mai puternică. Deşi este vândut ca adaos la hrană, el este mult mai mult decât un aliment, proprietăţile sale terapeutice fiind remarcabile. Iată câteva dintre utilizările sale ca remediu:
Pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea afecţiunilor gingiilor (gingivite, paradontoza), tratarea bolilor respiratorii ale cailor superioare, se fac clătiri ale gurii dimineaţa cu ulei presat la rece de floarea-soarelui. O lingura de ulei se ţine în gura fără a se înghiţi şi vreme de cinci minute se agita bine printre dinţi, după care se scuipa la toaleta. Este o metoda de tratament a cărei eficienta a fost confirmată de un institut medical din Sankt Petersburg (Rusia), care a testat efectele ei in cazul unor bolnavi care prezentau afecţiuni cronice, cum ar fi reumatismul degenerativ, tromboflebita, cardiopatia ischemica.
• Pentru tratarea şi prevenirea arteriosclerozei, a accidentelor vasculare, se consumă zilnic în salate, în sosuri si alte mâncăruri nepreparate termic ulei de floarea-soarelui presat la rece. Înlocuirea uleiului normal cu cel presat la rece este un tratament de lunga durata cu efecte foarte bune şi pentru persoanele care au valori ridicate ale colesterolului.
• Contra constipaţiei se iau dimineaţa pe stomacul gol 1-3 linguri din acest ulei, în care au fost adăugate cate zece picături de suc proaspăt de lămâie.
• Contra durerilor de urechi care apar după ce am stat în curent sau în frig, se toarnă pe conductul auditiv puţin ulei încălzit în prealabil pana la o temperatura suportabilă.
Pentru a ne mari rezistenta la frigul si la umezeala anotimpului rece, împiedicând îmbolnăvirile specifice sezonului rece, se va face, după fiecare baie completa, câte un masaj pe tot corpul cu ulei natural de floarea-soarelui. Masajul se va face prin simpla mângâiere a pielii cu palma, care se va mişca mereu în sens ascendent. Se va pune doar atât ulei cât să intre în piele, aşa încât aceasta să nu rămână lucioasă după acest masaj. Procedura are un efect extraordinar asupra persoanelor cu o piele ceva mai uscată, sensibilă la frig.
Datorită procedeului de obţinere, este fără conservant, fără chimicale, fără colesterol. Uleiul se extrage din seminţe prin prelucrare la rece, ceea ce duce la menţinerea gustului, a aromei şi a substanţelor nutritive. Uleiul, obţinut prin presarea la rece a seminţelor neprăjite de floarea soarelui, este un produs 100% natural. Are miros şi gust plăcut, de seminţe crude, uleios, dar nu greţos, o culoare galben aurie strălucitoare şi o bogată valoare nutritivă. Se remarcă prin limpiditatea deosebită, vâscozitate însemnată. Cu un conţinut mare de lecitină, ce ajută la tonifierea sistemului nervos, conţine vitaminele A, E si F, acizi graşi polinesaturaţi, activi în scăderea colesterolului, precum şi substanţe cu efecte antiinfecţioase, stimulatoare ale activităţii hormonale, regenerative. Se foloseşte în stare cruda la salate, dar şi la alte preparate culinare, căci chiar dacă prin încingere îşi mai pierde o parte din vitamine, el rămâne totuşi superior uleiurilor rafinate chimic prin gust, consistenţă, vâscozitate, lipsa oricăror resturi de substanţe chimice, fiind natural 100%.
Presarea la rece a seminţelor de floarea soarelui (la noi cea mai cunoscută materie prima pentru fabricarea uleiului alimentar) duce la obţinerea unui ulei de culoare galben auriu, cu gust plăcut.
– Are un conţinut ridicat de vitamina E şi un conţinut redus de acizi nesaturaţi cu tripla legătură ceea ce îl face să-şi păstreze timp îndelungat proprietăţile.
– Conţinutul ridicat de lecitină favorizează procesele metabolice ale ficatului şi ale sistemului nervos, dar reglează şi evacuarea mai potrivită cu ritmul alimentar a colecistului (veziculei biliare).
– Cu o mare valoare nutritivă, acţionează de asemenea şi ca fluidifiant al secreţiilor şi este un uşor purgativ cu rol emolient intestinal.
– Foarte indicat la prepararea salatelor, gătit, copt, prăjit.
– Este adesea utilizat ca ulei de masaj.
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C.
Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii.
In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu.
Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si culoarea topazului. Uleiul de nuca poate fi pastrat maxim sase luni sau un an. Dupa deschiderea recipientului, uleiul de nuci trebuie mentinut intr-un loc racoros, la intuneric.
Uleiul de nuca a ajuns in atentia specialistilor dupa ce in urma mai multor studii si cercetari s-a ajuns la concluzia ca acesta este o sursa extrem de bogata de antioxidanti si acid elagic.
Antioxidantii prezenti in uleiul de nuca au un rol important in eliminarea toxinelor si a diverselor substante nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer.
Pe de alta parte, acidul elagic impiedica multiplicarea si dezvoltarea celulelor canceroase. Uleiul de nuca este o sursa bogata de cupru si mangan. Acesta contine si melatonina, un hormon responsabil cu reglementarea ceasului biologic al organismului.
Uleiul de dovleac presat la rece contine carotinoide, flavonoide, acizi grasi mononesaturati, acizi grasi polinesaturati, Omega 9, Omega 3, Omega 6, vitaminele A, D, E, F, K, complexul vitaminic B, fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu, zaharuri, proteine.
- Uleiul de dovleac se absoarbe integral in organism, intr-un interval de timp foarte scurt, si are efecte benefice in general in aproape toate afectiunile gastrice;
- Actioneaza in cresterea tonusului muscular, dar si asupra terminatiilor nervoase;
- Are proprietati antiinflamatoare, reduce umflaturile articulatiilor si atenuaza durerile;
- Este recunoscut pentru efectul sau antihelmintic, fiind eficient in eliminarea parazitilor intestinali si de asemenea ajuta in preventia sau ameliorarea alergiilor, contribuie la un somn odihnitor;
- Are proprietati antioxidante, protejeaza celulele impotriva actiunii radicalilor liberi si contribuie la pastrarea sanatatii sistemul imunitar al organismul;
- Are rol in producerea de insulina (deci regleaza nivelul zaharului din sange), cresterea potentei masculine si reglarea menstruatiei;
- Regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor si tractul digestiv;
- Uleiul de dovleac presat la rece nu are proprietati doar interne asupra organismului, dar si externe. Este un hidratant deosebit pentru pielea noatra si previne vergeturile. Este recomandat in timpul sarcinii, pentru a reduce posibilitatea aparitiei vergeturilor, dand elasticitate pielii;
- Totodata are efecte minunate la nivelul scalpului – combate seboreea si ajuta la stoparea caderii parului, dar si la regenerarea lui;
- Tratarea unghiilor cu ulei de dovleac este la fel un mare atuu – vitaminele E si A le pastreaza tari, fara a fi casante.
Atentie!! Uleiul de dovleac se foloseste doar in stare cruda, fara a fi preparat termic. Astfel isi pastreaza toate proprietatile benefice.


